sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Farkkutuoli, osa 1

Vanhan päällikankaan poisto


Siitä se sitten pääsi käsittelyyn, Neiti Nojatuoli. Vihdoin viimein, ajatteli hän jokusen viikon eteisessä kökötettyään kaikkien kompasteltavana. Minä kyllä totean, että avuksikin oli: kenkien laitto oli kummasti helpompaa hänen syleilyssään! Ikäkö? En myönnä!

Nojatuoli ennen tuunausta

Tästä siis käynnistyy reality-sarja Hannahuuhaa: Nojatuolin Uudet Vaatteet eli NUV. Sarja on tarkoitettu  kaikille, joita huonekalujen kunnostus ja tuunaus kiinnostaisi, mutta rohkeus ei ole vielä riittänyt. Virheistähän oppii ja niitä on luvassa!!! Minä teen virheet puolestasi😁. Sitten on kynnys  ylitetty ja voit aloittaa!

Kuvassa kauniisti rivissä kaikki tarvitsemani työvälineet. Vain kahvikuppi puuttuu! Ai niin, ja imuri! Kankaita purkaessa tulee melkoinen määrä putua. Ja koska näin talvella teen hommia ihan asuintiloissa, yritän pitää kiinni siisteydestä edes hitusen. Kannattaa pitää imuri hollilla!
Iso ruuvimeisseli oli ensimmäinen kalu, johon tässä projektissa tartuin; sillä ruuvasin istuinosan irti puukehikosta (kehikko= jalat ja käsinojat). Istuinosan ja kehikon yhdistämiseen oli käytetty monensorttisia ruuveja. Jopa niiden paksuus oli eri. Päätin kipata kehikon nurinpäin ja laittaa ruuvit odottamaan oikeille paikoilleen säästyäkseni kokoamisvaiheessa murheilta. Olisin kuitenkin tohkeissani touhuten laittanut paksumman ruuvin kapeampaan ja väkisin vääntänyt paikalleen ihmetellen vain, kun on niin piukka jne. Eipä tiedä, vieläkin voi silti niin käydä... Nyt kyyhöttää eteisen nurkassa keihästettynä kehikkoparka.

Työvälineet

Kuvassa istuinosa ja kehikko vasta irroitettuna ja vielä paikkaa vailla. Huomaa kehikon keihästys.

Nojatuolin päällystys
Ja sitten päällikankaiden kimppuun! Riisuminen alkakoon. Purkaminen kannattaa aloittaa takaselästä. Mennään siis toiseen suuntaan kuin puettaessa ihan niinkuin ihmistenkin pukeminen ja riisuminen.  Minä nyt tietenkin aloitin pehvaosasta, kun sattui olemaan sopivasti päin p...  öytää. Mihinkään katastrofiin ei näinkään päädytty. Oli vaan pakko ihan pikkuisen kokeilla niittien pitävyyttä ennen suihkussa piipahdustani.  Tietoisesti siis toimin. Suihkun jälkeen toki ryhdyin selättämään selkäosaa. Tässä kohtaa pienet sakset ja ratkoja ovat hyviä välineitä, sillä taustan kangas on kiinnitetty kahdelta sivultaan ommellen etuselkäkappaleeseen (joka on niitattu kiinni). Taustakankaan alla oleva pahvi on taas niitattu puukehikkoon. Kuvat alla selvittävät toivottavasti tätä ontuvaa kielellistä selostusta asiasta.


Nojatuolin päällystys


Nojatuolin päällystys
Päällikankaat oli kiinnitetty sekä niitein että nupinauloin, joten jälkimmäisiin vasaraakin tarvittiin. Niittien poistoon taas käytin kolmatta vempainta vasemmalta (työkalukuvassa ylhäällä). En tiedä edes virallista nimeä, mutta verholijoidenkin ihan oikeissa töissään käyttämä kapistus. Niitinpoistaja? Mieheni oli sellaisia pelastanut roskalavalta peräti kaksi kappaletta vuosia sitten. Tiesi varmaan, että vielä tulee eukko, joka niitä tarvitsee. Niittejä saa irti näppärästi myös pienellä, teroitetulla ruuvimeisselillä. Pihdit taas tulivat aika ajoin tarpeeseen, kun niitti jäi jumittamaan toisesta piikistään. 


Nojatuolin päällystys

Nojatuolin päällystys

Tussilla merkitsin irroittamani päällikankaat. Ja eka virheestä oppiminen, olkaa hyvä! Kun ei ihan keskity, voi tulla väärää tekstiä! Yhtäkkiä minulla oli kaksi Pehva-nimistä palaa...osia siis oli kaiken kaikkiaan kolme; istuin (=pehva minun merkinnöissäni), "etuselkä" ja "takaselkä". Minulla siis oli kaksi pehvaa ja yksi selkä! Kannattaa kirjoittaa osien nimet oikein, niin säästyy turhalta pähkäilyltä ja kummastelulta jälkeenpäin. 

Tähän alastonkuvaan päättyy tämänkertainen, ensimmäinen jakso sarjasta Nojatuolin Uudet Vaatteet. Seuraavassa jaksossa uusien päällikankaiden leikkaamista ja ompelua. Jopa ainakin yksi video! Kiva, kun seuraat! Kommentoi rohkeasti!


Nojatuolin päällystys
Linkistä voit kurkata alkutekstit NUV-sarjaani:
Hannahuuhaan farkkuturinoita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti