Kanttarellit, kantarellit, keltasienet...minusta nämä ehkä parhaiten tunnetut syömäsienet eivät ole parhaita maultaan. Paitsi etikkaan säilöttynä! Pidän oikeastaan kaikesta etikkaisesta. Etikkasäilykkeet, nam! Pikkelsit, nam nam! Ja sienistä parhaiten etikkaan sopivat juuri kanttarellit. Siis minun mielestäni.
Sienipikkelsi |
En ole mikään innokas hääräämään keittiössä, paitsi jatkuvasti säätämään sen sisustusta. Kokkaaminen vielä menee jotenkin, mutta leipominen ei innosta lainkaan. Olen tätä pohdiskellutkin, että mistä moinen johtuu. Luulen, että syy on leipomisen "orjallisuus"; reseptiä on syytä seurata kohtalaisenkin tarkasti tai muuten ei lopputulos vastaa aikomusta. Ei nouse taikina, piirakka jää löysäksi puuroksi jne. Ja näin tuppaa silti usein käymään, vaikka joskus erehdyn jotain kokeilemaankin. Kokatessa koen voivani säveltää vapaammin. Vilkaisu reseptiin ja sitten sen voi unohtaa; antaa mennä! Syömäkelpoista syntyy huuhaameiningilläkin.
Itse asiaan kuitenkin! Kerronpa oman kanttarellipikkelsini salaisuudet. Meillä näitä metsän kultakimpaleita kasvaa melkoisen hyvin oman metsälenkkimme varrella, joten siksikin olen kehitellyt omiin makuhermoihini parhaiten sopivan tavan ne valmistaa. Jos siis etikka ja sienet sopivat suuhusi, kannattaa kokeilla! Minun "reseptini" kyllä ovat aina vähän suurpiirteisiä, mutta se niistä tekeekin juuri minun reseptejäni😋.
Kantarellipikkelsi
- kanttarelleja (noin litra pilkottuna)
- 1-2 (puna)sipulia
- ½ dl punaviinietikkaa
- ½ dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl vettä
- 2½ dl sokeria
- rosepippureita
- rouhittua mustapippuria
- ½ tl suolaa
Sienipikkelsi |
Sienipikkelsi |
Punasipuli on ehkä vielä parempaa pikkelsiin, mutta tänä vuonna satuin kasvattamaan vain keltasipulia. Sekin passaa ihan hyvin. Pääainesosat ovat siis todellista lähiruokaa ja varmasti luomua!
Sienipikkelsi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti