perjantai 28. elokuuta 2020

Ihan paras sienipikkelsi

 


Kanttarellit, kantarellit, keltasienet...minusta nämä ehkä parhaiten tunnetut syömäsienet eivät ole parhaita maultaan. Paitsi etikkaan säilöttynä! Pidän oikeastaan kaikesta etikkaisesta. Etikkasäilykkeet, nam! Pikkelsit, nam nam! Ja sienistä parhaiten etikkaan sopivat juuri kanttarellit. Siis minun mielestäni.

Sienipikkelsi

En ole mikään innokas hääräämään keittiössä, paitsi jatkuvasti säätämään sen sisustusta. Kokkaaminen vielä menee jotenkin, mutta leipominen ei innosta lainkaan. Olen tätä pohdiskellutkin, että mistä moinen johtuu. Luulen, että syy on leipomisen "orjallisuus"; reseptiä on syytä seurata kohtalaisenkin tarkasti tai muuten ei lopputulos vastaa aikomusta. Ei nouse taikina, piirakka jää löysäksi puuroksi jne.  Ja näin tuppaa silti usein käymään, vaikka joskus erehdyn jotain kokeilemaankin. Kokatessa koen voivani säveltää vapaammin. Vilkaisu reseptiin ja sitten sen voi unohtaa; antaa mennä! Syömäkelpoista syntyy huuhaameiningilläkin. 

Itse asiaan kuitenkin! Kerronpa oman kanttarellipikkelsini salaisuudet. Meillä näitä metsän kultakimpaleita kasvaa melkoisen hyvin oman metsälenkkimme varrella, joten siksikin olen kehitellyt omiin makuhermoihini parhaiten sopivan tavan ne valmistaa. Jos siis etikka ja sienet sopivat suuhusi, kannattaa kokeilla! Minun "reseptini" kyllä ovat aina vähän suurpiirteisiä, mutta se niistä tekeekin juuri minun reseptejäni😋.

Kantarellipikkelsi

  • kanttarelleja (noin litra pilkottuna)
  • 1-2 (puna)sipulia
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl vettä
  • 2½ dl sokeria
  • rosepippureita
  • rouhittua mustapippuria
  • ½ tl suolaa
Kiehauta liemi mausteineen ja lisää kanttarellit ja sipulit. Keitä noin 10 minuuttia. Anna hieman jäähtyä. (Tässä kohtaa olen lisännyt Atamonia ohjeen mukaan, jotta varmasti säilyy). Kaada sienet lävikköön, jonka alla on astia liemen talteen ottamiseksi. Laita sienet sipuleineen lasipurkkeihin ja kaada varovasti lientä päälle niin että sienisipuliseos peittyy kokonaan. Säilytä jääkaapissa. Anna tekeytyä noin viikon verran ennen herkuttelua.

Sienipikkelsi

Alkuperäisessä ohjeessa ehdotettiin pieniä kanttarelleja kokonaisena, mutta kyllä isommistakin pieniä saa, kun vähän veistä käyttää. Ja purkkiin mahtuu enemmän! Ehdotettiin siinä paljon muutakin, mutta olen muokannut siitä oman versioni.

Sienipikkelsi

Punasipuli on ehkä vielä parempaa pikkelsiin, mutta tänä vuonna satuin kasvattamaan vain keltasipulia. Sekin passaa ihan hyvin. Pääainesosat ovat siis todellista lähiruokaa ja varmasti luomua!


Sienipikkelsi 

Punaviini- ja väkiviinaetikka, sokeri, rosepippurit ja oma yleismausteeni mustapippuri maustavat pikkelsin makoisaksi. Vihreässä pullossa on muuten sitten punaviinietikkaa, ei olutta. Pullot ovat niin upean vihreitä, että olen ottanut ne sisustusmielessä säilytyspulloiksi etikoille. Kirjaimet kertovat sisällön: V niinkuin valkoviini-, O niinkuin omenaviini- ja P niinkuin punaviinietikka. Kuten ohjeessa kerroin, olen lisännyt pikkelsin joukkoon Atamonia, jotta pikkelsi varmasti säilyy. Yksi pakollinen lisuke joulupöytään on nimittäin sienisalaatti, joka valmistuu todella helposti: lisään vain pikkelsin joukkoon smetanaa (tai creme fraichea)! Oioioi, kun on hyvää! Leivän päälle, kinkun kylkeen, laatikoiden lisukkeeksi, mihin vain. Minulla usein pöydälle...

Saatanpa paljastaa joskus joitain muitakin Huuhaa-reseptejäni, jos sille päälle satun ja kysyntää on. Onko sulla jotain "must"-reseptiä, jota on aina vaan pakko tehdä eikä kyllästy?

HERKUTTELEMISIIN!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti