torstai 23. helmikuuta 2023

Tuunatut kynttilänjalat

 

Vanhojen kynttilänjalkojen uusi elämä

Hannahuuhaa puuhaa, tuunaa...koska se on hauskaa! Huuhaa-puuhani alkoivat vanhoja, sorvattuja, kirpparilta bongattuja kynttilänjalkoja maalaten. Niitä olin keräillyt kirppareilta pitkään tietämättä edes vielä oikein mitä niille tekisin. Ne eivät olleet mitenkään trendikkäitä vielä silloin, kun muutamalla markalla niitä ostelin. Eivät vielä euroon siirryttäessäkään ja hintakin pysyi vain muutamassa eurossa. Ja niitä oli hyvin tarjolla!

Jäin vuorotteluvapaalle 2018 ja siitä se sitten lähti. Kynttilänjalkojen tuunaamisesta. Matkan varrella on tullut jonkin verran oppiakin, virheiden kautta tietenkin. Pohjatyöt on syytä tehdä, jos haluaa saada hyvää jälkeä. Tästä vanhasta postauksestani voit kurkata erään kynttilänjalan vaiheet. Tosin nykyään on mukaan tullut vielä yksi työvaihe, nimittäin ihan ensimmäisenä työvaiheena puhdistus: itse käytän Frenchic-sarjan Sugar Soapia tai Fusion-sarjan TSP-pesuainetta.  

Keksinpä tässä hiihtolomalla, että esittelen teille tämän talven uutuuksia. Löydätkö suosikkisi?

Ensimmäisenä maalasin syksyllä kolme saman sarjan harmaaksi maalattua jalkaa, jotka ystäväni minulle toi tuliaisiksi kirpparikierrokseltaan. Loput esitellyt jalat eivät ole mitenkään aikajärjestyksessä. Testailin uutta Fusion-sarjan mineraalimaalia sävyltään Tuscan orange. Nämä olivat sellainen hetken inspiraation tuotos, jossa jätin pohjatyötkin ihan rempalleen. Testauksessa oli myös uusi löytöni, Posca-tussit, joilla tein "Halloween-ilmeet". Vyönkin saivat kaapista löytyneistä samettinauhasta ja napeista. Hinta oli toki sitten työvaiheiden laistamisen mukainen ja (ehkä siitä johtuen) menivät heti, kun Facebookiin ekan esittelykuvan pistin. Nimet näille muodostuivat Kalle Rovanperän MM-voiton myötä. Kolme kovaa kuskia: Keke, Kimi ja Kalle. Vieläkö muistat Keken😉? Kai Kimin sentään?

Keke, Kimi ja Kalle


Oranssia pintaan

Elsa on kova poseeraamaan. Kun aloitan kuvaamisen, tulee aina paikalle ja pyrkii mukaan kuvaan. Mun ikioma markkinointipäällikkö💓. Toimii myös kokovertailuun: antaa vähän osviittaa siitä, minkä kokoinen esine on kyseessä. Esimerkiksi alakuvan kynttilänjalka on aika komian korkuinen!

Palikkatesti

Tiedän, että moni pitäisi näistä kynttilänjaloista puun värisenä, "natural look". Ja mikä ettei niinkin. Sellainen skandinaavisen sisustuksen versio. Minäkin olen jättänyt joitakin ihan vaan sellaisenaan kotiini, kun puun sävy on sopiva hirsiseinien kanssa. Kaikkea ei sovikaan maalata ja jätän esimerkiksi upeat, ajan patinoimat huonekalut rauhaan, olivat sitten maalattuja jo tai ei. Ikä saa näkyä. Peilistäkin😉. Tämä Palikkatesti-kynttilänjalka taas ei ollut niin hienon värinen luonnostaan, joten päätyi Fusion-mineraalimaalikäsittelyyn. Testailin vähän sävyjä ja tähän päätyi kolmea eri sinisen ja kolmea eri punaisen sävyä pienellä määrällä valkoista kirkastamaan kokonaisuutta. 

Palikkatesti

Akryyliväreillä maalatessa irroittelen enemmän ja käytän värejä ja kuvioita runsaammin. Pohjamaalaus on tärkeää, sen olen karvaasti kokenut erään alkutaipaleen jalan kanssa. Maalin läpi tihkui "puupissaa", keltaisia läikkiä...että harmitti! Mutta eräs rouva ihastui siihen silti, epätäydellisyyksineen päivineen ja osti pois. Tämän alakuvan kaksikon (siis kynttilänjalkojen!) värien valinta taisi lähteä kevään kaipuusta, vähän pääsiäinenkin mielessä. Nimien keksimiseen tarvitsin "yleisön" apua ja parista ehdotuksesta sain alun nimiväännöksille: Sir Sirkus (luetaan söör sirkus) ja What's Apprillia (luetaan...wat evö😂).

Sir Sirkus, What's Apprillia, Hanna ja Elsa


Sir Sirkus ja What's Apprillia

Maalatessani aiemmin esiteltyä Palikkatestiä ihastuin ikihyviksi turkoosiin Fusion-sarjan Azure-sävyyn. Oli pakko saada jatkaa jotain muutakin sillä. Olen jo pitkään halunnut testata rukinlapojen maalaamista ja nyt siis koitti sopiva hetki. Pohjaksi huikeaa turkoosia ja kuviot piirsin Posca-tusseilla (alempana video). Yksi kynttilänjalka pääsi mukaan trioon ja sen kuviot maalasin "paljaalla kädellä". Tavoitteena oli vetää kunnon överit. Yök, kun tuli ihanat!

Neon1- trio


Neon 1: a, b ja c

Tätä tekniikkaa, siis mineraalimaalia ja Posca-tusseja yhdessä, tulen varmasti tulevaisuudessakin käyttämään. Sopivat hyvin yhteen, sillä molemmat ovat hyvin mattapintaisia.



Sininen uni- kynttilänjalka ei ole mikään vanha, vaan ystävän lahjoittama uusiohärpätys, jonka pinta hiottaessa osoittautui jonkinlaiseksi lastulevyn tyyppiseksi "hötöksi". Niinpä sitten päätin taas kokeilla vähän erilaista tyyliä. Fusion-mineraalimaaleja ja akryylivärihopeaa, osittain "kuivamaalaten" eli melko kuivalla siveltimellä pikkuhiljaa väriä lisäten. Kuun ja tähdet pintaan tein käyttäen kontaktimuovista lävistämiäni kuvioita. Kivasti toimi. Nimi oli jo heti mielessä ja sitä täydentääkseni lisäsin vielä pari höyhentä ja pitkään pähkäilin, miten saisin vielä jostakin mukaan hopeasävyisen tähden. No hitsin vitsi: lämpökynttilän pohjasta leikkaamalla ja painamalla siihen vähän kuviointia lyijykynällä. Juuttinaruakin oli pakko vähän saada mukaan...lopputulos on mielestäni aika onnistunut ja erilainen Huuhaa-tuotos. Tekniikka jatkoon!

Sininen uni

Kynttilänjalan yläosassa on sinkistä tehty kynttiläalusta, josta tuon värimaailman käyttäminen sai vauhtia. Alustan sai helposti irti maalaamisen ajaksi, vaikka ensin sitä vähän jouduin pähkäilemään.

Sininen uni

Miss Retro on eräänlainen toisinto aiemmin maalaamastani Royal Retro- jalasta. Se vietiin käsistä heti. Värit ovat samat, mutta muoto eri. Tämä missi jäi jotenkin vajaaksi muotojensa puolesta aiempaan retroon verrattuna, joten mietin kuumeisesti, miten sitä vielä kustomoisin. Silmiin osui varastojani tonkiessa karmea metallikoriste, jossa roikkui metallikukkia. Haa, siinähän se! Maalia pintaan ja naulalla kiinni. Samalla nimikin muotoutui päässäni.

Miss Retro

Vähän innostuin leikkimään kuvankäsittelysovelluksella ja tuuppasin jalan missikiertueelle. Alhaalla kollaasi eri poseerauksista. Missä kuvassa sun mielestä on parhaiten edukseen? Uimapuku-, kansallispuku-, fantasiapukukierros?

Miss Retro

Viime keväänä sairastin jonkinsorttisen suolistotulehduksen ja olin yli viikon todella heikkona. Olinpa hetken ihan sairaalassakin. Kun toipuminen lähti käyntiin, vauhditin sitä maalaamalla pienen Tilkkuterapia- kynttilänjalan. Naapurini ja hyvä ystäväni osti sen heti, kun ihastui niin kovin. Silloin jo esitti toiveen samantyyppisestä kaveriksi. No, äkkiähän se kävi! Ei mennyt vuottakaan😂! Maalasin salaa hänelle ystävänpäivälahjaksi kuvan pienen jalan. Kuvassa se on saajansa käsissä, mutta iloista ilmettään en saanut lupaa julkaista. Tälle jalalle ei tullut nimeä minulta, sillä sen pohjaan oli joku jo kirjoittanut Annikki. Liekö ollut lahja joskus jollekin Annikille? Olkoon siis Päivi Annikki. Toisessa kuvassa Päivin lähettämä kuva kaveruksista hänen ikkunallaan.

Annikki

Näihinkin jalkoihin tein pienet piperryskuviot Posca-tussilla ja pohjan "tilkut" Plus Colorin akryylivärein. Lopuksi kaksi kerrosta kiiltävää akryylilakkaa, kuten aina akryylimaaleilla maalatessani teen.

Tilkkuterapiaa ja Annikki

Oon aikas mieltynyt kultakupariseen väriin, jota sekoitan itse Fenchic-sarjan cool copper ja gorgeous gold-jauheista. Käytän sitä melko usein. Toki myös akryyliväreistä löytyy samansorttista ja alakuvassa onkin Plus Colorin kuparia. Suklaagebardi on siis puhtaasti akryylivärein maalattu. Ihan rehellisesti sanottuna en ole ihan tyytyväinen värivalintoihin ja lopputulokseen sen myötä. Kas kun en ole kuitenkaan hirveästi mikään ruskeiden sävyjen ystävä (paitsi mainitsemani kupari, jos se lasketaan ruskeaksi). Mutta halusin kokeilla sitäkin väriskaalaa. Onhan tämä nyt ihan kiva kumminkin.

Suklaagebardi

Puolet isovanhemmistani on kotoisin Pohojammaalta. Tämä "Talonpojan toteemi" sai vaikutteensa ja värinsäkin pohjalaisuudesta. Se on toteutettu Fusion-mineraalimaalein. Vinoneliöön tein sapluunan kontaktimuovista. Vaasan veri ei vapise, prkl!

Talonpojan toteemi

Työn alla on parhaillaan vielä kolme, jotka kovasti odottavat sitä lopullista läpimurtoideaa toteutukseensa. Ehkä nekin ehtivät tässä. Viime kesän puotimyynnin jäljiltä jäi vain muutama kynttilänjalka, joten pitäähän valikoimaa vähän kasvattaa. Nettipuodin puolella ei mitään ostoryntäystä ole nyt ollut. Voit käydä katsomassa tilannetta tästä: Hannahuuhaan nettipuoti ja voithan samalla kurkata, mitä muuta sieltä löytyy. Ei muuta kun 

VALOA KOHTI!


















8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tarina tekemisistäsi😊Annikin omistaja kiittää🤩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, kun tykkäsit; niin lukea kuin kynttilänjalastakin;).

      Poista
  2. Olet sinä kyllä taitava oppimaan kokeilujen kautta! Minun silmiäni eniten miellyttävät Neon 1 ja Sininen uni, sillä turkoosia parempaa väriä ei ole (paitsi pinkin kanssa yhdessä se pääsee vielä enemmän loistamaan).
    Kaikki kynttilänjalat ovat kyllä omalla tavallaan upeita, tuosta gepardistakin tykkään paljon. Saa nähdä, mitä kaikkea vielä ehdit lomalla tuunailla, kun on viikonlopun verran lomaa jäljellä. Odotellaan...

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Meilläpä onkin samat lempivärit. Kyllä se vaan niin on, että virheistä oppii, vanhakin!

    VastaaPoista
  4. Kylläpä on kynttilän jalkaa kerrakseen.Talonpojan Toteemi vei mun sydmen tarinallaan ja toteutuksellaan prkl😂

    VastaaPoista
  5. Kylläpä täytyy sanoa että tarina on puoli ruokaa,truips.Näistä johtuen Keke,Kimi ja Kalle saavat minulta ehdottomat rakkauspisteet ja Talonpojan toteemi ihan muuten vaan ihan justiinsa sitä parasta antia prkl.Jatka samaa rataa niin kirjottelua ku tuunaustaki,paha huonoa tehä ku priimaa pukkaa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Totta puhuen kyllä sitä huonoakin vaan tuppaa tulemaan, mut sitähän ny ei tietenkään päästetä "julkisuuteen". Pohjalaanen ylpeys!

    VastaaPoista