sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Tee se itse: klapiteline

 

Tee se itse klapiteline

Näillä sähkönhinnoilla on ihan kiva juttu, että pääasiallisesti lämmitys tapahtuu puilla.Kovinkaan moni ei nyt kohkaa sen "ikävistä" ilmastovaikutuksista, mikä on kyllä minun mielestäni ollutkin aikamoista lillukanvarsikeskustelua. No, enpä kuitenkaan lähde tässä provosoimaan saati provosoitumaan sen enempää. Minä haluan ennemminkin keskittyä iloisiin asioihin ja tuoda, suoda ja saada hyvää mieltä ja positiivista asennetta. 

Vanhan ompelukoneen alaosa...ja Elsa

Mulla on jokunenkin vanha ompelukone valmiina Huuhaa-projekteihin. Olen tehnyt tähän mennessä niistä pöytiä vanhojen lautojen muodostaessa tason. Sen verran koneita on, että liikenee omaankin käyttöön. Valurautainen jalkaosa on mielestäni tosi upea, oikea steampunk! Seuraavassa kuvassa yksi tekemäni pöytä, hiukan ohi tämän projektin😉...

Pöytä vanhasta laudasta ja ompelukoneen jaloista

Pitkään olen mietiskellyt sellaisen hyödyntämistä polttopuiden säilytykseen ja vihdoin aika oli kypsä. Vielä kun sain houkuteltua miehenkin projektiin, oli ilo ja tekemisen meininki ylimmillään. Rautahommat onnistuvat häneltä paremmin kuin itseltäni, kehtaan myöntää. Ja yhteiset projektit ovat aina sujuneet loistavasti. Kohteeksi halusin nimenomaan tuon ylempänä näkyvän Afrana-merkkisen koneen jalat. Pönttöuunimme sijaitsee huoneessa, jossa on löyhästi vähän sellainen Afrikka-teema ja tuo merkkihän on melkein kuin Afrikka😁!

Aluksi piti osat purkaa, jotta keskelle saa klapit mahtumaan. Käyttöön tulisi siis vain laidat. Ja ainahan kaikessa tulee hidasteita ja ongelmia ratkottavaksi. Niin tässäkin. Tarvittiin käynti Motonetissa ja kolmijalkainen ulosvetäjä. Eikö ookin hieno ja hassu nimi? Joka tietää kapistuksen, niin tietää. Minä tiedän nyt. Onneksi on mies, joka tiesi heti, mitä tarvitaan! Tästä alkuhässäkästä jäi kuviakin vallan ottamatta, niin keskittyneenä hommia painettiin. Ja osat saatiin irti. Tietenkin nekin pitää säästää. Hienoja ovat.

Meidän torppa kun on aika pieni, piti klapitelineenkin olla niin kompakti kuin mahdollista. Alatanko, jossa poljin oli kiinni, pystyttiin hyödyntämään. Se pitää hässäkkää hyvin kasassa. Itse poljin poistettiin ja on tallessa, kuten jo mainitsinkin. Klapien alle saatiin taso kahdesta vanhan laudan pätkästä ja ne olivatkin aivan täydelliset! Miten ne olivatkin niin sopivan levyisiä? Kun vaan sujuu, niin sujuu!

Alataso klapitelineeseen

Halusin päälle tason sytykepuille, tulitikuille ym. Alunperin ajatuksena oli hyödyntää poljinosa ja tehdä koko teline raudasta, mutta se ajatus muuttui homman edetessä. Ja kun kerran sitä vanhaa lautaakin on omasta takaa, niin laitettiin siitä! Ja harmaa lauta yhdistää telineen kivasti sinkkipeltiseen pönttöuuniin. Siinä kun vierekkäin hengailevat. Vaikka harmaa ei kyllä sinänsä olekaan mitenkään lempparivärejä sisustuksessani...Puuosuudet olivat kuitenkin sitten niitä, jotka sujuvat itseltänikin. Alemmassa kuvassa näet myös varsin tyylikkään työasuni😂. Vanhat laudat olivat aika "venkuroita". Kannattaa porata valmiiksi jo reikä ruuville ja ruuvata lauta keskiosasta, ettei lauta halkeaisi. Punainen teippi poranterässä oli merkkinä, ettei tule porattua liian pitkälle. Eka reikä tuli tietenkin niin tehtyä ja se aiheutti sen, että ruuvi ei kiristy ja "tartu" vaan jää löysänä pyörimään tuohon yhdistämislautaan. Virheistä oppii!

Pöytätaso vanhasta laudasta


Pöytätaso vanhasta laudasta

Alalaudat, nuo "yhdistäjät", mitoitettiin niin, että uppoavat juuri jalkojen väliin. Johan taas kaksimielisesti ajattelevaa hymyilyttää. Yläosaan tarvittiin kuitenkin vielä tukea, ettei teline lähde leviämään klapien myötä. Yhdessä sitä pähkäiltiin ja koska miehellä sattui olemaan juuri sopivan kokoista kierretankoa, tehtiin tuki siitä. Vähän kyllä karsastin sen ulkonäöllistä puolta, mutta hei: taas sopii pönttöuunin kaveriksi teräksenharmaana! Pakko mun oli kumminkin päätymutteri akryylitussilla mustata... 

Klapitelineen ylätuki


Olen vallan iloinen lopputuloksesta! Tuli juuri niin kiva ja hieno kuin sattui tulemaan! Kiva ja hieno! Vai mitä sanot?

Tee se itse klapiteline

Tee se itse klapiteline

Tee se itse klapiteline

Tee se itse klapiteline


Tee se itse klapiteline

Tee se itse klapiteline



Siinä se nyt on ja ilahduttaa. Käytännöllinen ja silti myös kivannäköinen. Ei muuta kun

PÖKKÖÄ PESÄÄN JA LÄMPÖÄ SYKSYYN!

4 kommenttia:

  1. Wau, siitä tuli komia 🥰 Ja sopii todella hyvin tuohon viekkuun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kehrään ihan kehuista ;) !

    VastaaPoista
  3. Ihastuttava klapiteline! 🤗 On kyllä nappi suoritus. Iski pieni kateuden kipinä 😉👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Ei muuta kun tuunaamaan itse tai sitten voit tilata samantapaisen minulta! Voin tehdä ja mieskin auttaa ;)

      Poista